Praktijk Acupunctuur

Direct online of bel 06 8576 4208

Acupunctuurpraktijk Wan

Praktijk voor Traditionele Chinese Geneeskunde

Diagnose

 

De diagnose van de traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) is gebaseerd op vier methoden:

 

· Observatie (gelaatskleur, tong-diagnose, nagelafwijking)

· Auscultatie (beluisteren van geluiden in het lichaam)

· Palpatie (het voelen van de pols)

· Anamnese (het stellen van vragen)

 

Naast de gegevens van deze diagnose combineert Tong Ji Chinese Medical Center altijd de informatie die reeds bekend is via reguliere onderzoeksmethoden.

 

OBSERVATIE

 

Door aandachtig naar u te kijken, komt Tong Ji Chinese Medical Center veel te weten over uw lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Lichaamstaal en –houding vertellen veel over hoe u zich voelt. Maar ook de conditie en mogelijke verkleuringen van uw huid, de tekening in uw gezicht en de conditie van uw haar en nagels bieden veel informatie over uw energiebalans.

 

TONGDIAGNOSE

 

Bij traditionele Chinese geneeskunde speelt de tongdiagnose een belangrijke rol. De meridianen en interne organen zijn allen direct verbonden met de tong. Dat wil zeggen dat de essentie van de organen zich manifesteren op de tong. Deze diagnose geeft de toestand in de diverse organen en het orgaansysteem.

 

POLS DIAGNOSE

 

Bij acupunctuur is het voelen van de pols een heel belangrijke manier om tot een diagnose te komen. Bij elk polsgewricht voelt hij op drie plaatsen en op drie verschillende diepten. Door op elke plek nauwkeurig de spanning, de breedte, de diepte en de snelheid te meten, komt de acupuncturist veel te weten over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de verschillende organen.

 

Tijdens het eerste intakegesprek worden de klachten van de patient genoteerd en geanalyseerd. Vervolgens krijgt de patient een pols- en tongdiagnose en een plaatselijk onderzoek waar de klachten zich manifesteren.

 

Daarna wordt er een behandelingsplan opgesteld en besproken welke methode gebruikt zal gaan worden tijdens de behandelingsperiode. De gestelde diagnose bepaalt de puntenkeuze alsook welke methode er eventueel zullen worden gebruikt tijdens de behandelingsperiode.