Acupunctuur & Massagepraktijk Wan

Diagnose

 

 

 

Het stellen van een diagnose gebeurt anders dan in de westerse geneeskunde.Bij de traditionele Chinese geneeskunde is de behandeling gebaseerd op 4 essentiele diagnose methoden, die bijdragen aan de patronen differetiatie van Ba Gang Bian Zheng, Qi, Xue, Jin Ye, Zang Fu organen.
 

Observatie: het observeren van de lichamelijke- en emotionele toestand van de patient nl: de teint van gezicht, ledematen en de tong kleur(tongdiagnose).
 

Auscultatie en reukzin:deze methoden verwijst naar de situatie waarin de therapeut luistert naar de woorden, het hoesten en de ademhaling van een patient, het snuiven van zijn/haar mond of de geur van het lichaam.
 

Enquete: dit omvat het onderzoek naar de symptomen van de patient,de medische voorgeschiedenis en het gebruik van geneesmiddelen etc.
 

Pols voelen en palpatie: Dat betekent dat de therapeut diagnosticeert of er iets mis is met een patient d.m.v. pols voelen (polsdiagnose) of palpatie van zijn buik en ledematen.

 

Tijdens het eerste intakegesprek worden de klachten van de patient genoteerd en geanalyseerd. Vervolgens krijgt de patient een pols- en tongdiagnose en een plaatselijk onderzoek waar de klachten zich manifesteren.

 

Daarna wordt er een behandelingsplan opgesteld en besproken welke methode gebruikt zal gaan worden tijdens de behandelingsperiode. De gestelde diagnose bepaalt de puntenkeuze alsook welke methode er eventueel zullen worden gebruikt tijdens de behandelingsperiode.